dimarts, 1 d’abril del 2014

75 anys del final de la Guerra Civil #Pallars


Aquest 2014 és l’any en què es commemora el 75è aniversari de l’ocupació de moltes poblacions catalanes per part de l’exèrcit franquista, del final de la Guerra Civil i de la Retirada. El Pallars va viure l’ocupació i l’exili un any abans. El 1938 fou l’any en què el front de guerra va arribar a la comarca. Això no obstant, l’any 1939 també es va viure l’ocupació franquista de les poblacions que havien quedat sota control republicà: Vall de Cardós, Vall Ferrera i Coma de Burg.

El gener de 1939, el Batalló Pirinenc va rebre l’ordre de preparar la retirada cap a França de totes les unitats republicanes presents a la vall Ferrera i també de la població civil que volgués marxar. Des del refugi de la vall Ferrera es va adequar el camí fins el port de Boet, fent una mena d’escales amb la neu per tal de facilitar l’ascens.

El 12 de febrer de 1939 les darreres unitats del Batalló Pirinenc van passar cap a França pel Port de Colatx.

El 16 de febrer de 1939, casa Bringué de Ginestarre era registrada per les tropes franquistes arribades a la població.

Esta casa ha sido registrada por la Policia Militar de vanguarda quedando incautados y bajo expediente dos baules que quido (sic) abandonadas en su huida el que fue presidente del comité rojo del pueblo de Rivera de Cardós. Ginestarre 16 febrero 1939. Tercer año triunfal. El jefe de SJPM Lucas Torres Sepulveda
AHCPS, Fons Casa Bringué
Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada