dilluns, 26 de novembre del 2012

Un recorregut per les restes de la Matussière-et-Forest a Bonabé




El 1903, l’empresa Matussière-Forest comença les obres per portar a terme una gran iniciativa que pretenia explotar la fusta del bosc de Bonabé (Pallars Sobirà) i traslladar-la mitjançant un cable fins a la població de Salau situada al vessant francès dels Pirineus. Les dificultats tècniques van fer que el 1908 el cable encara no funcionés, malgrat l’explotació forestal a Bonabé anés acumulant fusta que s’anava malmetent.
 
Tot i que les dificultats per endegar un projecte de tanta magnitud foren moltes, finalment es va aconseguir realitzar la connexió entre Bonabé i Salau. Per poder-ho portar a terme es realitzà tot un seguit d’infraestructures a Bonabé, al cap del Port de Salau i també a Salau.
 
·         Bonabé:
o   Estació de sortida del cable
o   Una serradora hidràulica
o   Una forja
o   Un molí
o   Allotjaments per als treballadors i les famílies
o   Una capella (1917)
·         Cap del Port:
o   Estació receptora i l’embarcament de la fusta
o   Edifici amb:
§  Taverna
§  Allotjaments per als treballadors
§  Duana
·         Pèzerouze:
o   Estació intermitja
·         Couladous:
o   Duana
·         Salau:
o   Estació receptora del cable
o   Magatzem de la fusta
o   Obrador per estellar la fusta per fer el paper
o   Canal pel salt d’aigua generador de l’electricitat per moure el cable i la resta d’instal·lacions

La posada en funcionament d’aquesta indústria va suposar un gran impacte econòmic a la petita població de Salau on s’instal·là una oficina auxiliar de Correus, es posà en marxa el servei de telègraf, es creà una cooperativa de pastisseria i es va haver d’ampliar el cementiri. Però a Bonabé l’impacte encara fou més gran ja que hi aparegué un petit poble en el qual s’hi portava a terme un mercat setmanal, amb cases per a les famílies dels treballadors, un hotel, una petita capella i assistència sanitària per als malalts gràcies a què el doctor Dégeilh de Seix hi anava periòdicament.
 
El 1921 l’empresa Matussière-Forest va deixar de funcionar i amb ella l’explotació de Bonabé. Les causes foren diverses: la mobilització dels treballadors francesos per l’esclat de la Primera Guerra Mundial (1914-1918), l’esgotament del bosc de Bonabé i el desgast de la infraestructura del cable.

El 1925 un incendi va destruir les construccions de Bonabé de les quals avui en dia encara en podem seguir la traça gràcies a la gran quantitat de material fotogràfic que es va editar. Un passeig per Bonabé ens permet poder localitzar els vestigis de l’antiga indústria forestal. Si el passeig el fem amb un mapa i les antigues postals d’època, el resultat és un recorregut pels antics edificis, cases, serradores, pilones del cable... un recorregut que podeu gaudir des d’aquesta presentació.

Per saber-ne més podeu consultar:


1 comentari:

  1. Bon dia: Remenant per buscar precedents al Trenvia aeri de Malpàs a Xerallo, he trobat aquesta petita meravella. Molt be i content d'haver-te ajudat amb les postals. Feliu Izard, confinat i content amb els Lanzs .......

    ResponElimina