dimecres, 2 de maig del 2012

La Batalla del Varsòvia


El 13 de maig de 2012, a les 17'15, el Canal 33 té previst emetre el documental La Batalla del Varsòvia, dins del programa Segle XX.
El documental ha estat possible gràcies a la recerca feta pels metges i investigadors Alvar Martínez Vidal i Alfons Zarzoso Orellana i que fou publicada en el llibre Exili, medicina i filantropia. L'Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc (1944-1950). L'anàlisi de la documentació conservada per l'hospital, així com les entrevistes fetes a diversos testimonis, ha permès recuperar la història d'un hospital creat la tardor de 1944 a Toulouse per tal d'atendre els maquis ferits que havien participat a l'Operació Reconquista.
Més enllà del singular origen de l'hospital, el Varsòvia va convertir-se en un importantíssim centre assistencial per a tos els exiliats i exiliades espanyols a França. L'inestimable ajut econòmic que va rebre per part del Joint Anti-Fascist Refugee Comittee va permetre a l'hospital proveir-se del material necessari i consolidar un quadre facultatiu que es nodria del nombrós grup de metges, metgesses i altre personal sanitari que s'havia exiliat. És sorprenent que, malgrat la manca de mitjans, els metges del Varsòvia s'esmercessin per continuar-se formant i fessin recerca, tot publicant els resultats a Anales, la seua revista.

Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada