dijous, 19 de gener del 2012

D'on són aquestes imatges?

El portal de vídeos d'història HistoTube ha incorporat aquest vídeo filmat en Pathé Baby molt a principis dels anys 20. El muntatge està encapçalat pel rètol "Lérida, chief town of the Province of the same name, situated in Catalonia" però potser no és tot Lleida ciutat.
Els primers fotogrames mostren un indret que potser podria ser la Suda. L'edifici que hi apareix es descrit com "the citadel built on the summmit of the mountain".
A continuació hi apareix una catedral i un claustre que els rètols fan suposar que estan fent referència a la Seu Vella, tanmateix no ho és.
Què us sembla si hi donem un cop d'ull per mirar d'identificar els llocs que hi apareixen?

6 comentaris:

  1. No és la Suda, eren les ganes que ho fos que m'han fet pensar que ho podia ser. En tot cas, és curiós el muntatge d'unes imatges que no són del lloc que es diu que són.

    ResponElimina
  2. Uiiii, al Suda segur que no és, aquesta capçalera gòtica més aviat sembla una catedral, que no pas el palau de la Suda, a més, cronològicament el tema no encaixa.
    Els àrabs ja feia temps que havien deixat aquestes terres.
    Per altra banda, hi ha unes imatges dels claustre que no són pas de la Seu. En unes es veu un claustre amb galeria, cosa que a Lleida no n'hi ha, sembla el claustre del monestir de Pedralbes a Bcn, però vés a saber a què corresponen.

    Mnk

    ResponElimina
  3. Un amic em va passar aquest enllaç al vostre blog i vaig penjar la peli al meu Facebook. Un altre company l'ha vist i ha pogut identificar la "catedral" que es veu a les imatges: es tracta del monestir de Batalha a Portugal. Es troba prop de la ciutat de Leiria, i aquí deu raure l'error, ja que el topònim s'assembla molt a "Lérida". De fet, el castell que es veu a la primera seqüència és el de Leiria. Per tant, enigma resolt!

    ResponElimina
  4. Des d'HistoTube us donem les gràcies per la vostra difusió alhora d'ajudar-nos a resoldre aquest enigma audiovisual.

    Atentament,
    Jordi Bonvehí

    ResponElimina