dijous, 16 de juny del 2011

Una web 2.0 mostra la història i el patrimoni de Gipuzkoa

La nova web 2.0 promoguda per la Diputació Foral de Gipuzkoa es presenta com un museu virtual que permet conèixer la història i el patrimoni del territori a través de textos, imatges, animacions 3D i vídeos.
En la visita virtual es pot accedir a una exposició permanent sobre la història de Gipuzkoa, a l'exposició temporal i a l'àrea didàctica, uns espais que ens trobaríem en la majoria dels museus actuals. La presència a la xarxa permet incorporar, entre altres, les eines col·laboratives: la WIKIHISTORIA és un àmbit que ha de permetre la participació de tothom que vulgui aportar continguts nous al projecte.
La web del museu virtual
Més informació

dilluns, 6 de juny del 2011

El Musèu dera Val d'Aran renova la seva exposició permanent














El Musèu dera Val d’Aran o Musèu dera Tor deth Generau Martinhon, ha renovat la seva exposició permanent. El nou discurs museogràfic presenta la història de la Val d'Aran, des de la prehistòria fins a l'actualitat. La renovació museogràfica també ha comportat la realització d'obres a l'edifici.
Aquesta és la primera reforma a la qual el Museu es sotmet després de la seva posta en funcionament als anys 80.
Més informació

divendres, 3 de juny del 2011

El polèmic diccionari de la RAH

El passat dijous 26 de maig van presentar-se els primers volums del Diccionario Biográfico Español elaborat per la Real Academia de la Historia (RAH). De seguida va esclatar la polèmica especialment pel contingut d'algunes de les entrades del diccionari. L'entrada corresponent al dictador Francisco Franco, ha estat una de les més criticades. En aquesta entrada es considera a en Franco com un líder "inteligente y moderado" i un home "valeroso y católico" que "montó un régimen autoritario, pero no totalitario". Es parla de la Ley de Principios del Movimiento com quelcom que va permetre l'establiment d'un "orden constitucional" perquè recollia proposicions com la confessionalitat catòlica i la "unidad indisoluble de España, que serían la base inalterable para la nueva Constitución".
Per si voleu seguir algunes de les aparicions en premsa de la polèmica del diccionari, visiteu aquests bookmarks i si voleu conèixer alguns detalls sobre la RAH i els membres que la formen podeu llegir l'article "Un búnker de postín" publicat per l'historiador Joan B. Culla.

dijous, 2 de juny del 2011

1939: la caixa forta oblidada de l'ajuntament de Portbou

Benjamí Cervera, el darrer alcalde republicà de Portbou va marxar a l'exili el febrer de 1939. Amb ell es va endur la clau de la caixa forta del consistori. La caixa però, va romandre a l'edifici de l'ajuntament, al seu despatx d'alcalde. L'edifici va continuar sent la seu de l'ajuntament durant la dictadura fins que el 1978 se'n construí un de nou, llavors fou utilitzat per fer activitats diverses, però la caixa no va despertar l'interès de ningú i va restar tancada fins fa pocs dies. Ara l'edifici del vell ajuntament està en obres per tal de condicionar-lo per acollir la seu del consorci del MUME Walter Benjamin i ha estat en el marc d'aquesta intervenció que s'ha localitzat la caixa forta i s'ha obert per poder descobrir què contenia: documentació, diners i alguns objectes.
Més informació

Museus virtuals

 La possibilitat de compartir fragments de la nostra vida a través de les xarxes socials ha canviat la nostra manera de relacionar-nos. Facebook ens permet interaccionar amb persones i entitats creant un tot un món personal que difícilment és visible més enllà de la llista d'amics i encara menys en la vida no virtual.
Ara Intel permet als usuaris de Facebook crear el seu propi museu personal a partir dels continguts que hi hagi en el seu compte. Les imatges, els vídeos, els textos es distribueixen en les diferents sales virtuals del nou museu personal. Aquí tenim, doncs, una nova eina interessant per explorar a nivell personal i també professional.
Més informació
Bookmarks museus